Visste du att

Dinosauriernas framgång

I slutet av trias utvecklades dinosaurier och däggdjurens förfäder nästan samtidigt. Men varför kom dinosaurierna att dominera?

Däggdjurens förfäder utvecklade en rad nya anpassningar som specialiserade fram, hörn- och kindtänder. De hade en sluten gom, som gjorde att de kunde tugga maten medan de andades.

Megazostrodon. Foto: John Cummings, cc-by-sa

Megazostrodon, ett av de tidiga däggdjuren.

Foto: John Cummings

De utvecklade specialiserade kotor i ryggraden och en diafragma i bröstkorgen, som gjorde andningen mer effektiv. Dessutom satt benen under kroppen, vilket gjorde att de kunde springa snabbare än sina förfäder.

Men de mycket större dinosaurierna utvecklade också nästan alla dessa egenskaper. Därför blev de överlägsna konkurrenter till däggdjuren. De tidiga däggdjur som överlevde i skuggan av dinosaurierna var små och nattaktiva.

Dinokannibaler

Den äldsta kända rovdinosaurien är Coelophysis från slutet av trias. I New Mexico i USA har man hittat mer än 100 skelett av den här arten. De varierar i kroppslängd från 80 centimeter till över tre meter. En av de största individerna hade dessutom ätit upp en av de mindre – ett över 200 miljoner år gammalt exempel på kannibalism! 

Coelophysis. Bild: Simon Stålenhag, NRM

Coelophysis, rovdinosaurie – och kannibal.

Bild: Simon Stålenhag