Så här funkar sajten

Den här webben är en del av museets utställning Fossil och evolution. Men den är också en upplevelse på egen hand.

Här hittar du det mesta av innehållet som finns i surfplattorna i utställningen Fossil och evolution. Använd din egen smarta telefon, surfplatta eller dator. Senare versioner av moderna webbläsare rekommenderas.

Hitta på webbplatsen

Utställningswebben är indelad efter tidsperioder. Du kan följa evolutionen från det att tidsperioden som kallas ediacara inleds 635 miljoner år före nutid, till paleogen och neogen som slutade för 2,6 miljoner år sedan.

startsidan följer du tidslinjen och bläddrar mellan de olika tidsperioderna i sidled. Sedan kan du klicka dig vidare och läsa om evolutionen under perioden, eller titta närmare på djur och fossil.

Skärmdump som visar tidslinje och blädderknappar.

Med tidslinjen navigerar du genom årmiljonerna. Den börjar 635 miljoner år före nutid, då de första flercelliga djuren dyker upp, och sträcker sig fram till de stora istidernas början för 2,6 miljoner år sedan.

Evolution, djur och fossil

Till varje period hör tre avsnitt:

  • Evolutionsnytt – om de stora evolutionära stegen under perioden.

  • Modeller av djur – om de djur från perioden som också finns i utställningen. Se bilder från deras livsmiljöer och läs korta fakta om deras liv.

  • Montrar med fossil – visar alla (alla!) fossil som är utställda. Ta reda på vad det är för djur eller växter och fakta om livsbetingelser och framtidsutsikter.
Skärmdump av en tidsperiods startsida.

Ett exempel på en periods startsida.

Skärmdump från en periods startsida.

Ett exempel på en periods startsida. Med pilen vid årtalet fälls en kort introduktion till perioden ut.

Ediacara, den första tidsperioden i utställningen, är ett undantag. Mångfalden är då så låg och arterna så få att vi bara gjorde ett kapitel om evolutionen.

Menyer på undersidorna

Med hjälp av menyerna kan du ta dig mellan aktuell periods olika avsnitt, och till periodens startsida. Därifrån kan du sedan bläddra till en annan period.

Skärmdump av menyn.

Exempel på sida med meny.

Skärmdump som visar menyn.

Lyssna på texterna

Vi använder ReadSpeaker som verktyg för uppläsning. Tryck på symbolen med hörlurarna som finns överst på sidorna, så startar tjänsten.

Klickbar karta över utställningen

Ediacara Kambrium Ordovicium Silur Devon, hav- och landmiljöer. Karbon Perm Trias Jura Jura Krita Paleogen och neogen Klickbar karta över utställningen.

Utställningen börjar med perioden ediacara, märkt med rosa. Därefter följer tidsperioderna kronologiskt medurs, och slutar i de gula och orangea perioderna paleogen och neogen.